Šeškinės daugiabučiai. Problemos ir jų sprendimai.

Bendrijos nariai nevisai entuziastingai ėmė registruotis į Lietuva 2.0 portalą, kuriame jie gali niekur neidami tiesiog prie kompiuterio daryti sprendimus.

Tiek daug klausimų!

Tiek daug klausimų!

Tiesą sakant, aš to ir tikėjausi. Tikėjausi nes tam priežasčių yra nemažai:

Taigi, pasistengsiu visas, šias, mano sugalvotas jūsų abejones, išsklaidyti.

Tai nauja

Galbūt nauja, o gal ir nelabai. Kiek iš jūsų savo darbe nenaudojate kompiuterių? Kiek iš jūsų neturite kompiuterio ir interneto namie?

Ar esate girdėję ką nors apie estus šioje srityje? Ten E-valdžia yra strateginis tikslas — ten kiekvienas pilietis turi e-parašą ir ten net balsuoti dėl valdžios galima internetu.

Pas mus nauja e-parašo įstatymo versija priimta pernai vėlyvą rudenį, o prieš tai galiojęs įstatymas jau galiojo nuo 2000 metų.

Tad išnaudokime tai ką turime ir tapkime pačia veiksniausia, organizuočiausia ir demokratiškiausia DNSB Lietuvoje!

Bijau ką nors padaryti ne taip

Sudėtingiausia, mano nuomone, čia yra patvirtinti tapatybę. E-bankininkystė, tai pinigai, tai mano pinigai, todėl aš čia elgiuosi labai atsargiai.  Bet Lietuva 2.0 prie jūsų pinigų jokiais būdais neprieis. Ši organizacija turi visus reikalingus leidimus dirbti su asmens duomenimis ir taip pat turi visas atsakomybes prieš įstatymą.

Tikrai ką nors ne taip padarysite, jeigu paspausite mygtuką “Prieš”, nors norėjote paspausti “Už”. Bet net ir tai ne bėda — kol balsavimas neuždarytas — savo nuomonę galite keisti.

Neturiu laiko aiškintis

Aš dabar turiu daug svarbesnių reikalų nei DNSB.

Bet ar ne aš kas kartą, pamatęs blogą sprendimą mūsų bendrijoje, puolu pirmas aiškinti ką ne taip padarėte, ką reikėjo kitaip padaryti — niekas manęs neklausė.

Ar ne aš kas kartą sakau, kad seniai reikėjo tą netvarką sutvarkyti?

Ar tikrai turiu laiko laukti kol bendrijos valdyba rinks parašus ant popieriaus — gaudys kaimynus lakstydami po butus?

Ar turiu laiko laukti kol bus priimtas labai svarbus sprendimas, kurį priimti reikėjo jau vakar (pvz. išnuomoti bendrijai priklausančias vietas ir gauti iš jų pajamų, o ne nuostolius — kaip dabar)?

Nesuprantu kokie e-valdymo privalumai

Visi popieriniai dalykai su visokiais parašais, protokolais ir kita velniava yra ne kas kitas kaip mūsų idėjų/minčių ir norų užrašymas vienareikšmiškai suprantamoje vietoje.

Popieriui reikalinga fizinė vieta ir juos pamatyti gali tik tie žmonės, kurie iki tos vietos nusigaus.

E-dokumentų atveju — jūs bet kuriuo momentu iš savo kompiuterių galite žiūrėti dokumentus, redaguoti (jei nepasirašytas — pasirašyto atveju, redagavimas neleidžiamas, o jeigu ir kas nors pakeičia failą — parašas pasidaro nebegaliojančiu), naudotis teksto paieška. E-dokumentus taip pat galima kopijuoti — ir jų kopijos bus tokios pačios kaip ir originalai (kol nebus pakeistas turinys ir sugadintas e-parašas).

Sprendimai gali būti priimami šimtus kartų greičiau. Ar dar kas atsimenate laikus, kai viskas buvo daroma popieriuje?

Nesuprantu kaip atrodys tie dokumentai po balsavimų ir kaip matysis rezultatai

Man kažkaip tai atrodė savaime aišku, kai sukūriau balsavimus ir pakviečiau jus visus į DNSB “Užkalnis”. Lietuva 2.0 portale. Bet staiga supratau, jog tą būtina parodyti.

Tam reikalui aš trumpam uždariau vieną iš balsavimų ir sugeneravau e-dokumentą. Šis PDF’as pasirašytas Lietuva 2.0 organizacijos E-parašu:

Lietuva 2.0 e-parašas

Lietuva 2.0 e-parašas

Šį dokumentą aš vėliau pasirašiau savo parašu, taip sukurdamas ADOC. Kas tas ADOC parašyta čia. O štai čia parodžiau, kaip patikrinti to dokumento turinį ir parašo validumą:

Paprastai kalbant ADOC, tai kaip užrakinamas stalčius — į jį galima įdėti bet ką ir užrakinti e-parašu. Bet kas bandydamas pakeisti jo turinį — sugadins ir e-parašą — dokumentas bus nebegaliojantis.

Share

Comments are closed.

Previous Post
«
Next Post
»
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar