Šeškinės daugiabučiai. Problemos ir jų sprendimai.
Čia yra vienas iš biurokratijos veidų. ispanų paveldosaugininkai vis neleido restauruoti yrančios freskos. Tai štai kas gavosi.

Čia yra vienas iš biurokratijos veidų.
Ispanų paveldosaugininkai vis neleido restauruoti yrančios freskos. Tai štai kas gavosi.

Užmečiau akį į aplinkos apsaugos ministeriją ir ten radau straipsnį su daug žadančiu pavadinimu: “Aplinkos ministerija siūlo liberalizuoti bendrų patalpų administravimą”

Na, galvoju, galų gale palengvės mano darbas! Bet, deja, kuo toliau skaičiau tuo labiau blėso entuziazmas. Sako, kad suskirstys pagal svarbumą reikalus ir svarbiems reikalams užteks tiesiog atėjusiųjų į visuotinį susirinkimą žmonių daugumos.

“Siekiant išvengti nepamatuotų sprendimų ar piktnaudžiavimo priimant sprendimus […] siūloma diferencijuoti reikalavimus dėl sprendimų priėmimo. Siūloma nustatyti, kad sprendimai dėl naujų objektų sukūrimo ar disponavimo jais klausimais būtų priimami […] pagal šiuo metu galiojančių sprendimų priėmimo tvarką”

Nu tai ačiū… Išsprendė problemą, kurios pas mus nebuvo. Avariniams vandens siurbliams užteko valdybos nuomonės. Priešgaisrinei sistemai susitvarkyti irgi. O tie dalykai, kurie man kelia didžiausius rūpesčius ir yra nauji.

Biurokratai nebūtų biurokratais, jei vienoje vietoje pabandę ką nors pataisyti kitoje užtikrintai pagadina: sako baudas padidins administratoriams.

Štai paprašiau NPC (mus administruojanti įmonė), kad pakeistų vėtros išplėšytas juostas 4 namo stogelyje (prie įėjimo). Deja negali padaryti, nes neranda tokių pačių juostelių. Sakau — improvizuokit gi. Mums geriau jau ne taip puikiai atrodančios juostelės, nei skylės.  Deja ne. Nedaro.

Principe jokia dabar rinkoje esanti namų priežiūros įmonė nesuinteresuota daryti smulkių darbų, kuriems išleidžiamas laikas/pastangos, bet grąža, palyginus su didesniais projektais, maža. O juk velnias smulkmenose. Čia vieną dieną, žiū, nesutvarkysi vienos smulkmenos, ktą — kitos, o trečią dieną dėl to kas nors pages galutinai arba įvyks avarija. O štai brangias avarijas tai tikrai sutvarkys.

Spėkite ar, padidinus baudas, NPC apskritai leisis į kalbas su manimi dėl panašių dalykų?

Vienas užtikrintas dalykas, kuris tikrai padėtų, tai namų ūkių priežiūros firmų rinkos liberalizavimas. Nesu didis šios srities specialistas, bet Vilniuje su konkurencine aplinka nėra labai gerai. Yra didžiulė įmonė “Mano būstas” (kuriai, beje, priklauso ir NPC) ir vos keletas smulkių. Labai panašu į oligopoliją.

F02_movie

Kai rinkoje nedaug dalyvių — jiems visai nesunku susitarti.

Jokių baudų nereiks, jei bus pakankamai gera konkurencija. Niekas nebus suinteresuotas dirbti atmestinai ar blogai (nes klientas visada turės alternatyvą).

Na, bet ačiū ir už tai…

Share

Comments are closed.

Previous Post
«
Next Post
»
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar