Šeškinės daugiabučiai. Problemos ir jų sprendimai.

Forume iškilo klausimai kaip skirstyti įvairius mokesčius. Klausimų nekyla dėl to kaip skirstyt reikia tuos mokesčius, kurių skirstymo pakeisti neturime teisės ar pan. Bet yra visokių ten mokesčių, kur galime kažką tikriausiai pakeisti. Bet mes, kadangi esame labai demokratiški, norime paklausti jūsų ką apie tai galvojate prieš ką nors keičiant:

Spausk čia!

Share

10 Comments

  • Aurimas says:

    Balsuojant visur suzymejau linksmiausia punkta “Uz viska moka daugiausiai uzdirbantys 10 kaimynu”, bet jei rimtai, prasau pakeisti balsavimo punktus : 100% atsakymu – “pagal kvadratura”

  • karcma says:

    Mūsų namas (Mokslininkų namas) mokesčiai skaičiuojami nuo patalpos (buto) kubatūros. Nes namas nestandartinis. Aukštesnius erdvesnius butus apšildyti reikia didesnės energijos kiekio apšildymui.

  • seskine46 says:

    Dar vienas updeitas. Šiandien, šią minutę, rezultatai tokie.

  • seskine46 says:

    Na bene vienas paskutinių updeitų. Galime tikriausiai jau sakyti, kad galutiniai rezultatai tokie. Nebent kas nors ateitų ir dar prabalsuotų…
    Apibendrinimą, manau, jau galima parašyti:
    * Balsavo 15 žmonių
    * Nei vienas atsakymas nesurinko absoliučios daugumos (maksimali yra 60 % reikšmė). O tai reiškia, jog mes, kaimynai, neturime vieningos nuomonės.
    * Visas daugumas balsų surinko “nuo kvadratūros” būdas. Ir tik vienas mokestis, t.y. “banko komisiniai” surinko 53,33 proc. balsų dėl mokesčių skaičiavimų nuo buto.

    Taigi, keisti nieko kaip ir nebūtina. Tačiau, laukiant šio balsavimo rezultatų toptelėjo keletas minčių, dėl kurių kviečiu norinčius padiskutuoti:
    1. Vienas mokestis už kurį yra balsavimas “Nuo registruotų gyventojų skaičiaus” turi logišką pagrindą. T.y.: šiukšlės – daugiau žmonių, jų generuoja tikrai daugiau. Manau verta būtų pakeisti.
    2. Už liftą išties logiška mokėti nuo buto kvadratūros, nes aukščiau esantys butai yra didesni, į ten liftai važiuoja toliau, t.y. suvartojau daugiau el. energijos. Todėl visai logiška turėti mokestį nuo kvadratūros. Ten pat ir bendroji elektra, nes liftai daugiausiai jos ir “surija”.
    3. Už valymą mokėti nuo kvadratūros taip pat yra racijos, tiek, kad didesnių butų lifto aikštelėse yra mažiau, todėl jie ir turi dalintis didesnius plotus bendrųjų patalpų.

    Aukščiau esantys teiginiai nėra absoliuti tiesa, todėl gali būti neigiami, iškoneveikiami, nors konstruktyvios diskusijos yra labiau lauktinos.

    • Aurimas says:

      Sveiki,
      Civilini kodeksa, uz paslaugas reikia moketi pagal kvadratura, nes:
      1) Gyventoju registracija nera butina. butina tik deklaruoti gyvenamaja vieta, o tai toli grazu nuo registracijos. neimanoma butu susigaudyti, kiek is tikruju gyvena gyvenoju bute (idomu, kaip butu bandoma apskaityti nuomojamo buto mokescius, kuriame gyvena 4 ar daugiau nuomininku ir tik vienas deklaraves gyvenamaja vieta…).
      2) kuo didesnis butas, tuo jame turetu gyventi daugiau gyventoju. jei 80 m2 bute gyvena 1 gyventojas ir jis skundziasi, kad jam sunku islaikyti buta, gal reiktu pagalvoti apie buta ~30 m2? taigi, didesnis butas = daugiau gyvenanciu = daugiau eksplotuojanciu = didesni mokesciai.
      Taigi, jei vienas ar du gyventojai sugeba islaikyti 80 m2 ar didesni buta, vadinasi jie tikrai turi sugebeti ir sumoketi mokescius.
      tai tiek

      • Martynas says:

        Keblu klausima cia iskelet ir faktas yra vienas – vieningos nuomones cia nebus. Manau prie kiekvineo punkto galima prieiti vienu ar kitu aspektu (nuo kvadraturos, nuo zmoniu skaiciaus ir t.t.), bet kogero nei vienas is tu aspektu nebus 100% teisingas.
        Pvz.
        Siuksles: logiska manyti kad daugiau zmoniu “sugeneruoja” daugiau siuksliu, bet gali buti, kad kazkuris specifinis zmogus “sugeneruoja” 3 kartus daugiau nei siuksliu nei kas kitas. Ir kaip auksciau mineta, kokiu budu nustatyti kiek is tikruju gyvena zmoniu bute? Is kitos puses kogero galima butu izvelgti ir tendencija, kad kuo didesnes kvadraturos butas – tuo jis ir daugiau siuksliu “generuoja” (pagal Kodeksa ten ir daugiau zmoniu turetu gyventi).
        Liftai: na del liftu as su drisciau nesutikti. Robinhudo laikai jau praeitis. Nepradesim atimineti is “turtinguju” ir dalinti “vargsams”. Jei zmogus nori gyventi vienas 80m2 bute, kodel kazkas turetu jam kaisioti pagalius i ratus ir apkrauti ji kazkokiais papildomais logiskai nepagristais mokesciais.
        Dar del liftu. Kad zmogus gyvenantis virsitiniame aukste isnaudoja daugiau elektros vel galima gincytis. Gal zmogus gyvenantsi pvz 4tame aukste vazijea 20 kartu per diena pirmyn atgal.

        Taigi, keblus klausimas. Yra daug erdves pasvarstymams ir diskusijoms. Deja bendra sutarima vargu ar pavyks rasti 🙂

        • seskine46 says:

          Sutinkame, kad variacijų gali būti, bet jūsų aprašomos situacijos, kai vienas žmogus pridaro daugiau šiukšlių nei trys yra nenormali situacija. Nenormali, reiškia reta. Todėl manau, kad jūsų argumentas per silpnas.

          Vėlgi žmogus gyvenantis ketvirtame aukšte važinėjantis 20 kartų per dieną irgi yra itin nenormali situacija. Galima žinoma pagalvoti kas bus, jei 16 aukšte gyvenantis žmogus važinės 20 kartų per dieną. Gausis daugiau. Tiesa? Vėlgi argumentas per silpnas.

          Nežinau kuom jums priminė Robinhudą ir kur jūs matote atiminėjimą iš turtingų ir dalinimą vargšams. Kalba eina apie daugiau resursų naudojančius žmones, kurie turėtų už tai daugiau ir mokėti. Pripažinkite, kad mažiau resursų naudojančių subsidijos tiems, kurie naudoja jų daugiau irgi nelogiškos.

          Jūsų pavyzdžio su vienu žmogumi 80 kv. bute nesupratau. Ką tuom norėjote pasakyti? Juk jis už šiukšlių išvežimą mokėtų kaip vienas žmogus, o už liftą tiek kiek sunaudoja, nes gyvena aukščiau (nes, kaip jau pas mus yra – didesni butai aukščiau).

      • seskine46 says:

        Nu išties, Aurimai, tavo argumentas dėl registruotų gyventojų stiprus. Kaip ir kito kaimyno, su kuriuo kalbėjom (ans sakė, kad jeigu ką padarysim, kad apmokestintų pagal gyventojų registruotų skaičių, tai jis savo visus vaikus ir žmoną išregistruos iškarto :)).

        Tai iš principo logiška turėti tik dvi rūšis: nuo kvadratūros ir nuo buto. Tada jau gaunasi apskritai kad nieko čia keisti nereikia, o šiaip tik pakalbėjom ir pasidžiaugėme tuo, kad pakalbėjom 😉

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar