Šeškinės daugiabučiai. Problemos ir jų sprendimai.
Šildymo sezonas prasidėjo

Nugvelbiau iš blogas.olele.lt

Mūsų puikiajame forume vėl kilo diskusijos apie šildymą. Praėjo keletas atskaitinių periodų ir žmonėms kyla klausimai. Kaip ir kiekvienais metais prasidėjus šildymo sezonui.

Vyteniui antai atėjo sąskaita už bendrųjų patalpų šildymą mažiau nei 2 kartus mažesnė nei jo buto: 120 lt (už ~94 m2 butą ~200 lt).

KPŠ? Klausė mūsų Vytenis. Mūsų sąskaita už bendrųjų patalpų šildymą yra ~30 lt (~62 m2 butas). Neatsiliepė nei vienas kaimynas, kurio sąskaita už bendras patalpas būtų nors kiek panaši.

Šilumos vagis

Šilumos vagis

Teko kreiptis į Dalkia padalinį Lietuvoje. Šie Vyteniui atsiuntė Šildymo Skaičiavimo Metodiką ir paaiškinimą, jog mokėdamas už bendrąsias patalpas jis kompensuoja kaimynų patirtus nuostolius, kurie savo butais pašildo bendrąsias patalpas ir tuo pačiu jo butą.

Vytenis mat sugalvojo taupiai šildytis: minimaliai centriniu šildymu, o kiek trūksta šiuolaikiniu kondicionieriumi, gebančiu paimti šilumos iš lauko net kai ten neigiama temperatūra. Anot jo, bute jis palaiko komfortabilią ~20 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą.

Taip išeina, kad jis taip pat, kaip ir kiti kaimynai šildė bendrąsias patalpas, bet privalo Dalkia padaliniui Lietuvoje sumokėti už tai, kad nutarė mažiau naudoti jų gaminamos šilumos, o gaminti ją racionalesniu būdu: elektra.

Taip. Taip išeina, jog elektra šildytis yra pigiau negu centriniu šildymu Vilniuje. Ir vėl masto ekonomika nesuveikė. Gal tai dėl to, kad šildomi miesto keliai, šaligatviai ir pievos?

O gal čia progresyvus šildymo metodas? Šildomas bendrasis Vilniaus miesto oras, o paskui pagal koeficientus išdalinamas visiems miesto gyventojams? Panašu, jog tai tiesa. Vytenis savo kondicionieriumi iš miesto oro nugvelbė daugiau šilumos, nei Dalkia padalinys Lietuvoje jam numatęs.

Pseudoliberalioji matematika

Nugvelbiau iš http://www.sodahead.com

Nutariau pasižiūrėti kas ten per formulės ir koeficientai, tad ėmiau įdėmiau nagrinėti tą Šildymo Skaičiavimo Metodiką. O ten radau tiesiog puikią formulę:

QBŠ metr = QBŠ metr kor = QBŠ metr x KLAF

KPŠ?

Galima net nesivarginti aiškinantis ką reiškia šios raidės. Mums užtenka žinoti, kad:

QBŠ metr = QBŠ metr x KLAF, kitaip tariant a=a • k, kur k=abonentinis mokestis už Vilniaus pašildytą orą.

Jūsų argumentas yra invalidas, nes mano plaukai - paukštis.

Jūsų argumentas yra invalidas, nes mano plaukai — paukštis.

Nežiūrint į tai, kad viskas čia kaip ir paaiškėjo, bet mano mąstyme įvyko lūžis…

Darželyje, atsimenu, mokė aritmetikos. Ten sakė, jog 2+2=4 → 4=4 → 2=2. Vėliau mokykloje atsirado abstraktesni dalykai, kur skaičius keitė raidės: a+a=2a → 2a=2a → a=a.

Kiek paaugau nuo to laiko ir daug kas keitėsi mano pasaulėžiūroje. Ir daugelis dalykų, kuriuos mokiausi vėliau mokykloje ar universitete šiek tiek keitėsi. Paaiškėjo, mat, kad Niutono dėsniai nevisai tiksliai aprašo fizikinius dėsnius vykstančius mūsų gyvenime, paaiškėjo, jog kvantinė fizika juos aprašo tiksliau.

GPS palydovai

GPS palydovai jų orbitose.
Nugvelbiau iš http://www.eumetsat.int

Antai, jeigu GPS palydovuose laikrodžiai “tiksėtų” tuo pačiu greičiu, kaip ant žemės, tai sistema neveiktų. Neveiktų, nes ten, aukštai, laikas eina lėčiau.

Štai, visai neseniai paaiškėjo, jog ir matematika keičiasi. Pasirodo, kad dabar a≠a. Kažkaip pražiopsojau šią žinią.

O gal čia lūžis visai ne mano mąstyme?

Prisijungus prie centrinio šildymo taupyti šilumos neapsimoka. Tie, kas tvirtina tokią kainodarą, nori, kad ši žinutė visiems būtų savaime aiški. Nekvestionuojama.

Share

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar